Blaasontsteking
Blaasontsteking is een veel voorkomende, hinderlijke aandoening. Blaasontsteking kan op alle leeftijden voorkomen. Daarnaast kan blaasontsteking veel verschillende soorten klachten veroorzaken.
Blaasontsteking bij kinderen
Blaasontsteking bij kinderen komt bij jongens het meest voor onder de 4 jaar en bij meisjes tussen 5 en 9 jaar. Uw kind kan de volgende klachten hebben:
- U w kind moet vaak plassen.
- Het plassen doet pijn .
- Uw kind kan ook pijn hebben in de onderbuik.
- De plas kan troebel zijn. Soms zit er bloed bij.
- Bij kleine kinderen zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen.
- Een kind dat zindelijk is kan opeens weer regelmatig een beetje plas verliezen.
Bij volwassen vrouwen komt blaasontsteking vaak voor. Gemiddeld krijgen 8 van de 100 vrouwen per jaar blaasontseking. Bij vrouwen boven de 65 is dit zelfs 11-18% (cijfers NIVEL). .Een blaasontsteking wordt door bacteriën veroorzaakt. Vaak gaat het om een bacteriesoort die bij iedereen in de darm leeft, maar ook rond de plasbuis voorkomt. Het gaat meestal om de E.coli bacterie. Bacteriën komen via de plasbuis in de blaas. Ze hechten zich aan de blaaswand en die gaat ontsteken. Omdat bij vrouwen de plasbuis korter is en dichter bij de anus uitkomt, krijgen vrouwen gemakkelijker een blaasontsteking dan mannen. Bij vrouwen kunnen tijdens het vrijen bacteriën in de plasbuis komen. Daarom krijgen vrouwen soms een blaasontsteking na het vrijen.
De volgende verschijnselen passen bij een blaasontsteking:
- U voelt vaker aandrang om te plassen, maar per keer plast u minder.
- De aandrang op zich kan al pijn doen.
- Het plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel.
- U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug.
- De plas kan troebel zijn of er kan bloed in zitten.
- Bij een gewone blaasontsteking heeft u geen koorts, hooguit wat verhoging.
Soms gaat een blaasontsteking over in een ontsteking van het nierbekken. U voelt zich dan zieker, met koorts en vaak ook pijn in uw flank of zij.
Door de langere plasbuis bij mannen komt blaasontsteking bij mannen veel minder vaak voor. Daarentegen zijn de klachten bij mannen vaak wel heviger. Doordat de prostaat vlak onder de blaas ligt is bij mannen met een blaasontsteking vaak ook de prostaat ontstoken. Daardoor kunnen zij vaak niet met dezelfde antibiotica behandeld worden als vrouwen.
Blaasontsteking bij ouderen
Ouderen met blaasontsteking hebben vaak hele andere klachten dan jongeren. Bij ouderen kan bijvoorbeeld plotselinge verwardheid het enige symptoom zijn van een blaasontsteking.
Onderzoek bij blaasontsteking
Een urineonderzoek op de huisartspraktijk is vaak voldoende om een blaasontsteking aan te tonen. Hierbij is het vooral belangrijk dat u 'verse' urine inlevert. Dit betekent dat de urine maximaal een uur bij kamertemperatuur heeft gestaan of maximaal 24 uur in de koelkast. Daarnaast is het prettig als u bij de urine een briefje inlevert met uw naam, geboortedatum en de klachten die u heeft. De uitslag is meestal dezelfde dag bekend.
Bij kinderen, zwangeren, mannen en ouderen wil de huisarts ook weten door welke bacterie de blaasontsteking wordt veroorzaakt. Van de urine wordt daarom ook een kweek gemaakt in het laboratorium. Hiervoor moet de urine dus dezelfde dag met een kweekbriefje naar het laboratorium van het Rijnlandziekenhuis gebracht worden. Op maandag en donderdag kan dit door de urine voor 10 uur in te leveren bij de laborante in het dorp.
De kweek toont aan welke bacterie de ontsteking veroorzaakt en welk medicijn daar goed tegen helpt. De uitslag van de kweek is binnen een week bekend.
Adviezen bij blaasontsteking
- Zorg dat u veel drinkt (anderhalf tot twee liter per dag). Zo helpt u te voorkomen dat bacteriën zich in uw blaas ophopen en weer een blaasontsteking veroorzaken:
- Blijf veel drinken. Stel het plassen niet onnodig uit, maar ga als u aandrang voelt naar het toilet.
- Plas de blaas helemaal leeg.
- Heeft u als vrouw vaak een blaasontsteking? Plas dan direct na het vrijen. Bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis zijn gekomen, plast u dan snel weer uit.
- Als u denkt dat condooms of zaaddodend glijmiddel u steeds een blaasontsteking geven, overweeg dan andere anticonceptie.
Cranberryproducten (bijvoorbeeld cranberrysap) eten/drinken helpt soms om een blaasontsteking te voorkomen
Behandeling van blaasontsteking
Als de klachten heftig zijn of langer dan een week duren, dan helpen antibiotica om de ontsteking snel te laten genezen. Ook is er dan minder kans dat de ontsteking zich uitbreidt naar het nierbekken.
Maak de kuur altijd af, ook al heeft u geen klachten meer. Anders kunnen bacteriën in de blaas achterblijven en opnieuw een ontsteking veroorzaken. Soms houdt u nog klachten tot enkele dagen na afmaken van de kuur.
Voorbeelden van antibiotica zijn:
- Nitrofurantoïne: vijfdaagse kuur, tweemaal per dag 100 mg (eerste keus);
- Fosfomycine: 3000 mg, hoeft u maar één keer in te nemen, 2 uur na de avondmaaltijd of voor de nacht (let op: niet als u borstvoeding geeft);
- Trimethoprim: (driedaagse kuur, eenmaal per dag 300 mg voor de nacht).
Soms zal uw huisarts u een zogenaamd ‘uitgesteld recept’ meegeven. U kunt dan eerst kijken of de blaasontsteking vanzelf overgaat. Blijven de klachten of worden ze erger dan neemt u alsnog het antibioticum.
Heeft u heel vaak een blaasontsteking? Dan kunt u met uw huisarts bespreken of u dit kunt voorkomen door bijvoorbeeld voor een half jaar dagelijks antibiotica te nemen.