Griep
Voor de meeste mensen is griep een vervelende ziekte die vanzelf overgaat. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden door de griep. Zij zitten in een risicogroep. Daarom hebben zij de uitnodiging voor de griepprik gekregen. Voor hen kunnen de gevolgen van griep ernstiger zijn dan voor iemand die niet in de risicogroep zit. Bent u zwanger en hoort u bij een van deze groepen? Ook dan kunt u de griepprik krijgen.
Het ministerie van VWS bepaalt welke groepen een uitnodiging krijgen voor een gratis griepprik.
De griepprik is bedoeld voor de volgende risicogroepen:
- iedereen van 60 jaar en ouder;
- mensen met een chronische (langdurige) ziekte van hart of longen;
- mensen met diabetes (suikerziekte);
- mensen met een nieraandoening;
- mensen met weinig weerstand als gevolg van een andere ziekte of door een medische behandeling.
Mensen hebben al vanaf 60 jaar een grotere kans op ernstige gevolgen van griep. Ook al voelt u zich fit, als u ouder wordt veroudert ook uw afweersysteem. Hierdoor kunt u sneller ziek worden.
Voordelen van de griepprik
De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt. Ook na de griepprik kunt u dus toch griep krijgen. Maar door de griepprik wordt die kans kleiner. Als u toch griep krijgt, kan de griepprik ervoor zorgen dat u minder ernstig ziek wordt:
- De griepverschijnselen zijn vaak minder erg.
- De kans op longontsteking en andere gezondheidsproblemen is kleiner.
- Heeftt u een aandoening, zoals suikerziekte (diabetes)?
- Griep maakt de aandoening vaak erger. Door de griepprik is de kans kleiner dat uw aandoening erger wordt tijdens de griep.
Hoe werkt de griepprik?
Griep komt door het griepvirus. Een andere naam voor griep is influenza. De griepprik zorgt ervoor dat uw afweer tegen het griepvirus verbetert. Dit komt doordat uw lichaam afweerstoffen gaat maken tegen het griepvirus.
Twee weken na de griepprik hebt u genoeg afweerstoffen. Als u na deze twee weken besmet wordt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen het griep virus onschadelijk maken. Deze afweerstoffen zorgen er dus voor dat u niet ziek wordt van het virus. Het griep virus kunt u bijvoorbeeld krijgen als iemand hoest, niest, praat of u een hand gee!. De griepprik beschermt u alleen tegen het griepvirus. U bent dus niet beschermd tegen andere virussen, zoals het virus dat verkoudheid geeft. U kunt géén griep krijgen van de griepprik zelf.
Feiten over de griep
- Elk jaar krijgt 1 op de 10 mensen griep, het gaat om ongeveer 2 miljoen mensen.
- Werken of leven mensen dicht op elkaar? Dan is de kans om besmet te raken groter, omdat griep besmettelijk is.
- Jaarlijks zijn er duizenden extra ziekenhuisopnames door complicaties van griep, zoals longontsteking.
- Elk jaar overlijden er in Nederland ongeveer 2700 mensen aan de griep.
- Een griepepidemie heeft een gemiddelde duur van 9 weken, met uitschieters naar 15 weken.
Feiten over het griepvaccin
- Het griepvaccin beschermt niet alleen de gevaccineerden, maar ook de mensen om hen heen.
- Vaccinatie zorgt voor verlaging van het aantal ernstige ziekmeldingen onder patienten, wat zorgt voor minder werkdruk in de praktijk.
- Vanaf 60 jaar vermindert de weerstand van het lichaam. Het griepvaccin helpt om deze weerstand op peil te houden.
- Vaccinatie verkort de periode waarin de patient ziek is en het verkleind de kans op ernstige complicaties en eventuele sterfte.
- Het griepvirus verandert continu, waardoor jaarlijks herhaling van vaccinatie noodzakelijk is.
Bijwerkingen
Na de griepprik kunt u een dag een gevoelige arm hebben. De plaats van de prik op uw arm kan pijnlijk, rood of dik zijn. U kunt zich na de griepprik een paar dagen minder lekker voelen. Ernstige bijwerkingen van de griepprik komen maar heel weinig voor. Heeft t u een bijwerking na de griepprik? Meld dit dan bij uw (huis)arts. Uw (huis)arts kan de bijwerking melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum, Lareb. U kunt de bijwerking ook zelf melden op http://www.lareb.nl Met u.w melding kan Lareb ervoor zorgen dat geneesmiddelen zo veilig mogelijk blijven.
U kijgt elk jaar een griepprik omdat het griepvirus regelmatig verandert. Hierdoor kunt u elk jaar opnieuw griep krijgen. Daarom hebt u ook jaarlijks een nieuwe griepprik nodig. Zo kan uw lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken. Deskundigen voorspellen
welke griepvirussen komende winter het meest voor zullen komen. Op basis daarvan wordt de samenstelling van de griepprik vastgesteld. De jaarlijkse griepprik beschermt u tegen de meest voorkomende griepvirussen.
Meer informatie over hoe de griepprik werkt, vindt u op http://www.rivm.nl/griepprik en www.thuisarts.nl/griep/ik-wil-griep-voorkomen-griepprik