Koorts
Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën.
We spreken van koorts als de temperatuur oploopt boven de 38.0 graden Celsius. Waarschijnlijk helpt koorts de infectie te bestrijden. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën namelijk minder goed.
De hoogte van de koorts zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, zal de temperatuur niet boven de 42 graden oplopen. Zodra het lichaam de ziekte de baas is, daalt de temperatuur weer. Koorts komt het meest voor bij kinderen tussen de nul en vier jaar.
Door te klikken op de link hieronder ziet u een filmpje over koorts bij kinderen.
Adviezen bij koorts
Het is belangrijk om voldoende te drinken om het vochtverlies in uw lichaam aan te vullen. Bij hoge koorts zweet u veel en hierdoor verliest u veel vocht. Jonge kinderen (onder de 2 jaar) en ouderen (boven de 70 jaar) kunnen hierdoor snel uitdrogen als ze niet voldoende drinken.
Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om uw lichaam zit. In bed is een laken vaak voldoende. Voorkom afkoeling als u naar buiten gaat: kleed u op het weer.
Medicijnen bij koorts
Het is niet nodig de koorts te verlagen, de koorts kan namelijk geen kwaad.
Voelt u zich erg ziek, heeft u pijn dan kunt u eventueel paracetamol innemen. Na een halfuur gaat het dan vaak wat beter. Als de temperatuur daardoor niet daalt, zegt dat niets over de ernst van de ziekte.
Wanneer contact met uw huisarts bij koorts bij volwassenen?
Neem contact op met uw huisarts, als u koorts heeft en:
- u kortademig wordt;
- u suf wordt;
- u heel weinig drinkt of plast;
- de koorts langer dan vijf dagen aanhoudt;
- u opnieuw koorts krijgt, nadat u een paar dagen koortsvrij bent geweest;
- u een hart- of longziekte heeft of een nier- of suikerziekte (diabetes);
-
u weinig weerstand heeft door een ernstige ziekte of door een medische behandeling (bijvoorbeeld mensen met kanker die een chemokuur krijgen): uw lichaam is kwetsbaar.