Zwemmerseczeem

Voetschimmel wordt ook zwemmerseczeem genoemd.
Klachten zijn grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen, soms met jeuk.
Voetschimmel kan ontstaan als de beschermende functie van de huid niet goed werkt.
Gebruik twee keer per dag een anti-schimmelcrème, -zalf of -poeder op de aangedane plekken. Na twee tot vier weken kunt u verbetering zien.

 Hoe ontstaat een infectie met voetschimmel? 
Schimmels zijn overal aanwezig; iedereen komt ermee in aanraking. Meestal beschermt de huid tegen schimmelinfecties. Soms werkt die bescherming minder goed waardoor schimmels gemakkelijker de huid binnendringen. Voetschimmel is besmettelijk. De schimmel is meestal afkomstig van iemand in uw omgeving die een schimmelinfectie heeft. De schimmel zit in de huidschilfertjes. De huidschilfertjes laten los en kunnen zich zo verspreiden. Vooral de vloeren van openbare zwembaden, douche- en sportruimtes zijn een bron van schimmels.
De meeste schimmels worden van mens op mens overgedragen. Sommige schimmelsoorten kunnen alleen van dieren op mensen worden overgedragen. Mensen kunnen deze schimmel niet aan elkaar doorgeven.

 Wat zijn de verschijnselen van voetschimmel? 
De meest bekende vorm wordt 'zwemmerseczeem' genoemd. Daarbij ontstaan grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen. Soms jeukt het. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën groeien, waardoor de voeten onaangenaam ruiken. Voetschimmel kan ook aan de voetzool of aan de rand van de voet optreden. Daarbij ontstaan rode schilferende plekken, soms met blaasjes en puistjes. Ook het eelt van de voeten kan dikker worden en er kunnen kloven in ontstaan.
 
 Adviezen bij voetschimmel
De volgende adviezen kunnen misschien helpen de groei van schimmels tegen te gaan en nieuwe schimmelinfecties te voorkomen:

  • Was uw voeten liefst zonder zeep. Als u toch een keer zeep gebruikt, spoel dan daarna uw voeten goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen. Tussen de tenen kunt u eventueel talkpoeder gebruiken. Houd uw voeten droog.
  • Draag schone katoenen of wollen sokken en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen. Draag sandalen, linnen of leren schoenen. Draag liever geen gesloten schoenen van rubber of plastic
  • Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, en vooral in doucheruimtes en zwembaden.

De meeste voetschimmels zijn oppervlakkig en kunnen geen kwaad. U kunt ze behandelen door twee keer per dag een anti-schimmelcrème, -zalf of -poeder op de aangedane plekken aan te brengen. Breng de crème dun aan zodat deze na het smeren niet meer zichtbaar is. Smeer het middel tot ongeveer twee centimeter rondom de plekken. De schimmel heeft zich namelijk verder uitgebreid dan u kunt zien. Een antischimmelcrème kunt u zelf kopen bij de apotheek of drogist. Als u veel dichte schoenen draagt, bv voor uw werk, dan is het belangrijk dat u ook uw schoenen behandelt met anti-schimmelpoeder.
Na twee tot vier weken kunt u verbetering zien. Eventuele puistjes en blaasjes hebben iets langer nodig om te genezen. De dikke huid van de voetzolen heeft een langere behandeling nodig dan de gladde huid. Blijf de crème gebruiken totdat de huid genezen is. Als de schimmelinfectie niet vermindert kom dan op het spreekuur. Dan bespreken of er een andere antischimmelcrème nodig is. Voetschimmel kan gemakkelijk terugkomen. Door de genoemde adviezen op te volgen kunt u proberen dit te voorkomen. Komt de schimmel toch weer terug, dan kunt u deze met dezelfde crème behandelen.