Nieuw Coronavirus

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. 

Sinds 27 februari blijken ook mensen in Nederland besmet te zijn met het nieuwe Coronavirus.

Vanwege vergaande verspreiding van het virus in Nederland is op 12 maart een pakket nieuwe maatregelen van kracht tegen verspreiding van het Corona-virus.

De maatregelen zijn:

 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.
  Mijd sociaal contact. Bel pas met de huisarts als uw klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast.
  Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.

Op 15 maart zijn aan bovenstaande maatregelen nog een aantal extra maatregelen toegevoegd:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
   
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
   
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
   
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 28 april.
  Aanvulling 16 maart, 16:00 uur: Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten).
   
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 28 april.
   
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

Tot slot: de maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 28 april. 

 

Verspreiding coronavirus voorkomen
De belangrijkste algemene maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn:

Was je handen regelmatig
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
Gebruik papieren zakdoekjes
Geef geen hand
Houd 1,5 meter afstand van anderen

Bekijk hier ook het filmpje op Thuisarts.

Doe hier de corona-vragentest

Besmettelijkheid

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

Heeft u vragen over het coronavirus, bel dan het informatienummer: 0800-1351