Veranderingen van geneesmiddelen

Vanaf januari 2019 voert verzekeraar Zorg en Zekerheid een streng voorkeursbeleid voor geneesmiddelen. Dat houdt in dat Zorg en Zekerheid per geneesmiddel nog maar één merk vergoedt. Vanaf januari zult u daarom in veel gevallen  andere merken geneesmiddelen krijgen dan u nu van uw huisarts en apotheek gewend bent.

Kan ik mijn huidige merk geneesmiddelen blijven gebruiken?
Nee, niet als u wilt dat Zorg en Zekerheid uw geneesmiddel vergoedt.  Zorg en Zekerheid zal vanaf januari alleen bij hoge uitzondering andere geneesmiddelen vergoeden. De voorwaarde is dat  u eerst twee varianten geprobeerd heeft en dat uw  arts kan bevestigen dat u allergisch bent voor de hulpstoffen van het merk van Zorg en Zekerheid.  De voorkeursgeneesmiddelen hebben dezelfde werkzame stof, maar kunnen verschillen in hulpstoffen. Allergieën voor deze hulpstoffen zijn uiterst zeldzaam.

Wat kan ik doen?
Aangezien het werkzame bestanddeel en de sterkte van de voorkeursgeneesmiddelen gelijk zijn, raden uw huisarts en apotheek u aan om deze middelen wel te proberen. Bijkomend voordeel is dat een klein deel van de kosten voor voorkeurgeneesmiddelen niet worden verrekend met uw eigen risico.

Als u niet wilt dat uw zorgverzekeraar geneesmiddelen aanwijst, kunt u een andere zorgverzekering  kiezen. Er zijn zorgverzekeraars die bij de apotheek geen voorkeursbeleid voeren, zoals DSW, ONVZ en  Zilveren Kruis. Let op, u  kunt tot eind december uw huidige zorgverzekering opzeggen en tot eind januari overstappen naar een andere.
Menzis en CZ / Delta LLoyd voeren een minder streng  voorkeursbeleid. Het beleid van VGZ is gelijk aan dat van Zorg en Zekerheid.

U kunt er ook voor kiezen om uw geneesmiddelen zelf in de apotheek te betalen. In dat geval heeft u vrije keuze uit de beschikbare merken, maar wordt er niets vergoed.

Waar vind ik meer informatie?
Voor meer algemene informatie over de vergoeding van geneesmiddelen kunt u kijken op:
www.apotheek.nl/themas/medicijnprijzen-en-vergoedingen
Zorg en Zekerheid geeft u meer informatie op:
www.zorgenzekerheid.nl/voorkeursbeleid