Nieuw Coronavirus

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten in Nederland zich laten testen op het Corona-virus.

Hoe werkt het?

  • Bel naar het landelijk coronatest afsprakennummer 0800-1202

Als je getest wilt worden op COVID-19, dan bel je het landelijk coronatest afsprakennummer, dat is 0800-1202.
Je kunt elke dag van 08.00 uur tot 20.00 uur bellen om een afspraak te maken. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
De coronatest is gratis.

  • Triage en afspraak

De call-agent stelt je een paar vragen over je klachten. Daarna maakt hij een afspraak voor je bij een testlocatie bij jou in de buurt. Je krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt uitgevoerd te horen. Je wordt zo snel mogelijk getest, het liefst de volgende dag al. Sommige mensen kunnen vanwege hun gezondheid niet naar een testlocatie komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die in een zorginstelling wonen. In dat geval komt de GGD bij hen langs om de test af te nemen.

  • De test

Op het afgesproken tijdstip kom je naar de testlocatie. Neem een ID kaart, paspoort of rijbewijs mee. Ter plekke hoor je hoe de afname verloopt. Het afnemen van de test duurt in totaal ongeveer 3 minuten. Bij kinderen wordt meer tijd genomen. Als je naar een van de drive-ins komt, kom je met de auto. Tijdens het afnemen van de test blijf je in de auto zitten.

  • De uitslag

Binnen 48 uur na de afname krijg je de testuitslag.
Je moet thuisblijven totdat de testuitslag bekend is.

Als de test negatief is, heb je geen corona. Je kunt weer aan het werk of naar school en aan het openbare leven deelnemen. Houd je aan de algemene hygiënemaatregelen:

Was vaak je handen met water en zeep.
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
Schud geen handen.
Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
Werk zoveel mogelijk thuis.

Als de test positief is, ben je besmet met het coronavirus. Wij bellen je dan op. Wil je de uitslag aan je bedrijfsarts doorgeven (als je die hebt)?

Pas als de klachten minimaal 24 uur helemaal weg zijn, mag je weer aan het werk of naar school en aan het openbare leven deelnemen. Houd je aan de maatregelen om verspreiding te voorkomen.